fbpx

Kezdőoldal

Lépj be a szarvasgombászat világába!

Farkas Szilvia vagyok

Szarvasgombász, és szarvasgombász-kutya kiképző.

Sokan kíváncsiak arra, vajon mi is történik, amikor a kutyákkal foglalkozom a szarvasgomba természetes lelőhelyén, az erdőben.

VARÁZSLAT! – ez a szó jut eszembe, amikor a kutyáimmal és a tanítványaimmal belépek az erdőbe.

Amikor Fáni kutyámmal szabadidős tevékenységet kerestünk, nem gondoltam volna, hogy magát a csodát találjuk meg!

Sokak számára ebben a szakmában ez maga a keresés célterméke, a szarvasgomba. Természetesen engem is lenyűgöz ez az erdei csemege, ez az aromás fűszer, de az a különleges hangulat, az a szimbiózis, amit a kutyáimmal élek át nap, mint nap a keresése során, nos… Az minden várakozásomat felülmúlta, és alig tudnám szavakba önteni, viszont mindenki azonnal átérzi, aki eljön velem egy-egy ilyen túrára.

Hát nem érdekes?

Nevtelen-terv-2024-02-08T115503.758.png

Mit gondol erről Málna kutyám?

„Ő, Szilvi, az én imádott gazdám! Amikor meglátom őt, vagy csak rágondolok, a farkam hegyétől a fejem búbjáig merő egy öröm leszek, és vitustáncot járok mindaddig, amíg rám nem szól, akkor viszont megnyugszom, mert tudom, hogy most indulunk csatangolni az erdőbe.

A gazdám mindent megtesz értem, hogy én jól és egészségesen éljek, és azért is, hogy remekül szórakozzunk együtt.

Bár ő ezt néha munkának hívja, amit nem is értek, de nem baj, ha a szarvasgomba keresés jelenti számára a munkát, örömmel dolgozom vele éjt-nappallá téve, és büszkén mutatom meg más kutyáknak is, mit tanultam tőle!”

Tréningek

Nagyon szeretem a tréningeket, mert azokon az alkalmakon én is mindig valami újat tanulok. Ráadásul olyankor mindig új kutyusokkal és új gazdikkal találkozom, és számomra fantasztikus öröm látni, hogy munkám hatására hogyan alakul és változik a kutya-gazdi páros, amíg egy közös fejlődési utat járnak be.

Mivel minden kutya és minden gazdi más és más, ezért fontos, hogy csak egyéni tréningeket végzek, hiszen minden esetben rá kell hangolódnom mind a kutyára, mind a gazdára, ezen kívül figyelnem kell a kettejük közötti kapcsolat alakulását is.

A tréningek alkalmával kialakítjuk és fejlesztjük a gazdi és kutyája közötti együttműködést. Felfedezzük a bennük rejlő intuitív képességeket, amivel kapcsolódhatnak egymáshoz és a természethez, ezzel megteremtve azt a harmóniát, amit a hétköznapokban sokszor csak elérhetetlen álom számukra.

A napi rutinból kikapcsolódva, sokszor a kutya és a gazdi komfortzónájából való kilépéssel, sőt annak átlépésével érjük el azt a fejlődést, amelyért érkeztek, és ami fő célkitűzése a tréningnek.

Milyen tréningekből választhatsz?

2 napos intenzív tréning

2 napos intenzív trifla kereső tréning Alsópetényben.

4 napos intenzív tréning

4 napos intenzív trifla kereső tréning Alsópetényben.

Intenzív trifla kereső tanfolyam feltúrbózva

Intenzív trifla kerső tréningek az ország különböző pontjain.

Túrák

Szarvasgomba túra

szarvasgombatúra

Ha kíváncsi vagy a szarvasgomba vadászat izgalmas kulisszatitkaira, szeretettel várlak a szarvasgomba túráimon minden év júniusától egészen következő év márciusáig.  FONTOS: saját kutyát nem lehet hozni a beavató túrára!

Aktuális időpontokról  az ‘Aktuális’ fül alatt tudsz tájékozódni.

Szarvasgomba kereső túra és főzés Pietro Barsacchi olasz séffel

szarvasgomba keresés és főzés

Fantasztikus szarvasgomba kereső túrákat szervezek Pietro Barsacchi olasz séffel együtt, az alsópetényi Prónay Kastéllyal közös szervezésben. Ezeken az eseményeken nem csak velem és kutyusaimmal tudsz szarvasgombát keresni, de a nap első felében talált szarvasgombákat Pietro segítségével egy csodás olasz menüsor formájában el is készítjük.  FONTOS: saját kutyát nem lehet hozni a túrára!

Aktuális időpontokról  az ‘Aktuális’ fül alatt tudsz tájékozódni.

Akik már dogloztak velem

Tamás és Lángos
Tovább olvasom
Amikor a koromfekete, délceg Lángos megérkezett, izgatott volt, minden mozgó lényre ráhajtott az erdőben, le akarta vadászni még a csillagot is az égről. A második alkalommal már meggondoltabb lett, a harmadik alkalommal pedig megtörtént a csoda! Lángos büszkén elugatta nekem, hogy Tamás gazda jelzéseit már vezényszó nélkül is megérti, sőt – mint én Szilviéből –, a gazda szeme villanásából is tudja, az mit akar.
Luca és Nala
Tovább olvasom
Hát, hogy milyen édes ez a kis Nala, biztos, hogy barátok leszünk! – gondoltam, amikor Luca gazda Jack Russel terrierjét megpillantottam. Imponált nekem, hogy ő már iskolázott, de látszott rajta, hogy a városi léttel járó punnyadás mellett jót tenne neki, ha kiélhetné a hatalmas mozgásigényét. Kiderült, hogy Luca gazdának ízlik a szarvasgomba, azután Szilvivel is összebarátkozott, így ők is, és Nala és én is kollégák lettünk, baráti kutyahűséget esküdtünk.
Carmen és Cody
Tovább olvasom
Még nem volt egyéves Codi, a golden retriever kölyök, amikor megérkezett hozzánk a gazdájával, aki azért hozta őt, mert a képességeit akarta fejleszteni. Ahogyan a kicsi elcsaholta nekem, fontos volt számukra, hogy közösen élhessék át a keresés élményét. Mivel emlékszem a saját, bohókás kölyökkutya énemre, ezért a bemutatóimmal segítettem a kicsit az engedelmességre szoktatásban, hogy ő és a gazdája is meglelhesse azt az örömöt a szarvasgomba keresésben, amit én Szilvivel már megtaláltam.
Előző
Következő

Kérdések, amiket mindig is tudni akartál a szarvasgombászatról- és kutyaképzésről, de eddig nem volt kinek feltenni.

Leginkább vadászkutyáknak, kotorék ebeknek vagy azok keverékeinek. Sikeresek még a pásztorkutyák is és azok keverékei. Nagyon nehéz előre megmondani, hogy melyik kutya lesz alkalmas a gomba keresésre, hiszen az adottságai minden ebnek meg van hozzá, de sok múlik a személyiségén és a gazdi elhatározásán is. Éppen ezért egyik kutyusra sem mondanám, hogy alkalmas vagy sem, de az biztos, hogy a fent említett fajták a legalkalmasabbak.

Nagy biztonsággal megtalálja és meg is mutatja, jelzi a szarvasgombát a föld alatt. Önálló keresést mutat az erdőben és a gombát kikaparja majd kérésre odaviszi a gazdinak. Felkészült a triflakutyák hatósági vizsgájára.

Nem! Szarvasgombát kizárólag hatósági vizsgával rendelkező személy gyűjthet azon a területen, amit bérel az erdészettől.

Érdemes egy-egy videót akár egy hétig is gyakorolni a következőképpen: lehetőség szerint naponta 2-3 alkalommal 5-10 percet. A pihenésre és a tanultak elmélyítésére soha ne sajnáljuk az időt! Inkább haladjunk lassabban, mint felületesen tanuljuk meg az adott lépést.