fbpx

Cikkek

Cikkek Szarvasgombászatról, kutyákról

Ezen az oldalon rólam, a kutyáimról és a közös szenvedélyünről a szarvasgombászatról megjelenő cikkeket, videókat találod.

Jó olvasást!

A legjobb magyar szarvasgombász kutyák és gazdáik versenyeztek

Hazánkról kevesen tudják, hogy szarvasgomba-nagyhatalom, de nem csak nagy mennyiségben és kiváló minőségben található meg ez a csodálatos fűszer Magyarországon, a szarvasgomba-kereső kutyáink és vezetőik is a világ élvonalába tartoznak. Hozzájuk látogattunk el év végi versenyükön.

Az Index.hu videós beszámolóját a Megnézem gombra kattintva nézheted meg.

MEGNÉZEM

 

A kutya miért nem disznó?

Magyarországon az 1500-as évektől kezdődően vannak írásos emlékek, melyek megemlítik a szarvasgombát. Régen és ma is leginkább kutyákkal keresték, Pák Dénes 1829-ben megjelent Vadászattudomány című könyvében egy teljes fejezetet szentelt a szarvasgombát kereső kutyák betanítására, idomítására. Az 1700-as, 1800-as években szinte minden uradalomnak volt fizetett, kutyás gyűjtője, a begyűjtött gombákat nem csak hazánkban használták, de az
angol királyi és az orosz cári udvarral is élénk kereskedelmet folytattak. 

www.kutyaegeszseg.hu

MEGNÉZEM

Aki az erdőt, a kutyát és a szarvasgombászást szereti

Farkas Szilvia nemcsak sikeres, de a maga nemében egyedülálló módszert dolgozott ki, mellyel a gasztronómiában értékes szarvasgomba-keresésre oktat kutyákat és azok gazdáit.

Ridikül magazin interjú.

MEGNÉZEM

A homoki szarvasgomba hungarikum lehetne.

Farkas Szilvia azt szeretné, hogy a különlegesség kerüljön vissza a magyarok asztalára

Ha a szarvasgombáról beszélünk a legtöbb embernek ugyanaz jut az eszébe: kicsi, nehéz beszerezni és csillagászat áron adják. Farkas Szilvia szarvasgombász és szarvasgombászkutya-kiképzővel beszélgettünk, hogy megtudjuk, hogyan is működik itthon a szarvasgombászat, valamint, hogy megcáfoljuk azt a berögződést, miszerint a triffla csak a sznob gourmet-k asztalára való. Szilvia otthonában főztünk és beszélgettünk arról, hogyan válhat valaki szarvasgombásszá, melyek a legalkalmasabb kutyafajták a feladatra, milyen előítéletek terjedtek el a szarvasgombáról.

www.magyarkultura.hu

MEGNÉZEM

A kutyák, akiknek menő budapesti éttermekben a szarvasgombát köszönheted (Forbes)

Farkas Szilvia csak a szabadidejét akarta hasznosan eltölteni a kutyáival. Hamarosan azon kapta magát, hogy ő képezi ki mások kedvenceit szarvasgombászatra (vagy ahogy a szakmában nevezik, triflavadásznak). Már száz körül jár az általa kiképzett hobbi triflavadász kutyák száma, miközben az ő labradorjainak köszönhetően a Pomodorótól az Okay Italiáig sok étterem jutott értékes hazai szarvasgombához.

Forbes magazin írása

MEGNÉZEM

A szarvasgombászó kutyák dolgos élete

Hiába szarvasgomba-nagyhatalom Magyarország, ha a megtalálására szánt kutyák kiképzése még mindig fehér folt – vélekedik Farkas Szilvia szarvasgombászó.

www.feol.hu

MEGNÉZEM

A gasztronómia gyémántja és az ember legjobb barátja

A szarvasgomba egy átlagos beszélgetésnek – vagy egy átlagos ebédnek – ritkán szokott a szereplőjévé válni. A kutyás témák kapcsán azonban mind gyakrabban felmerül ennek a különleges gombának a neve és vele együtt az azokat megtaláló kutyák munkája is említést kap, sőt ma már amolyan hobbisportként bárki megtanulhatja a szarvasgomba-kereső kutya képzését.

www.akutyaujsag.hu

MEGNÉZEM

Kutya: A szarvasgombász kutya

Az, hogy a szarvasgomba is egy gasztrokülönlegességnek számít, így a szarvasgombász kutyákat is nagy becsben tartják. Talán ezeknek a munkakutyáknak van a legjátékosabb munkakörül, hiszen azt csinálhatják, amit igazán szeretnek: szagminták után kutathatnak.

www.kertportal.hu

MEGNÉZEM