fbpx

Rólam

Hogyan kezdődött?

Jó kétéves folyamat volt, amíg teljesen felkészültem arra, hogy ezt a kutyáimmal közös, hobbinak induló mesterséget válasszam hivatásomul. Beírtam a keresőbe, hogy a szabadban, kutyával végezhető sport, és találatként a szarvasgomba keresést is feldobta. Továbbkerestem, elkezdtem és kitanultam a szakma minden csínját-bínját, és hamarosan azt vettem észre, hogy immár egyedül folytatom a kutyáim kiképzését.

A kutyák, és én is sikeres vizsgát tettünk, majd az erdészetektől kiváltottam az engedélyeket, és nagy büszkén belevágtam velük a szarvasgomba keresésbe.

Az azóta eltelt évek során sok kutyát felkészítettem a szarvasgombász vizsgára, közöttük néhány, kifejezetten szarvasgombászatra kitenyésztett Lagotto Romagnolo-t. Tudtad, hogy ezt a fajtát Olaszországban már négyszáz éve „használják” trifla keresésre?

Munka közben megismerve, nagyon megszerettem ezt a különleges fajtájú kutyát. Roppant büszke vagyok arra, hogy első lagotto tanítványom, Garda, még a vizsga előtt II. helyezést ért el a szarvasgombász kutyáknak megrendezett országos versenyen. 2018-ben ezt írtam a naplóm első lapjára: „Magyarország első számú lagotto kiképzője leszek!”

Azóta is foglalkozom a fajtával méghozzá a retriever képzésre építve az oktatásukat. Módszerem eredményességét jelzi, hogy a gazdik egymásnak ajánlják a képzésemet, így terjesztve a szarvasgombászat csodálatos világának hírét.

VARÁZSLAT

Tudtad?

Szarvasgomba szimbiózisban él a fa gyökereivel azért, hogy egymást támogassák. A gombász is ezt élheti meg kutyájával a királyi csemege felkutatása közben. Már önmagában ez is varázslat, hát még az élmény, amit a hajnali erdő csendje, az ébredő állatok neszezése ad! Nemcsak lenyűgöz az élet teljességének élvezete, de alázatot és tiszteletet kíván kutyától és embertől egyaránt. Szinte két testben egy lélekként sétálunk az erdőben!

Mindenkinek szívből ajánlom a tréningjeimet, aki szeretné átélni, megélni ezt a csodát. Látni a fantasztikus fejlődést, ahogy kettőjük bizalmi kapcsolata átalakul. Figyelni azt a metamorfózist, amin a kutyák keresztülmennek, így válva igazán a gazdi társává, szinte testének kiterjesztésévé.

Nevtelen-terv-2024-02-08T115503.758.png

Mit gondol erről Málna kutyám?

„Ő, Szilvi, az én imádott gazdám! Amikor meglátom őt, vagy csak rágondolok, a farkam hegyétől a fejem búbjáig merő egy öröm leszek, és vitustáncot járok mindaddig, amíg rám nem szól, akkor viszont megnyugszom, mert tudom, hogy most indulunk csatangolni az erdőbe.

A gazdám mindent megtesz értem, hogy én jól és egészségesen éljek, és azért is, hogy remekül szórakozzunk együtt.

Bár ő ezt néha munkának hívja, amit nem is értek, de nem baj, ha a szarvasgomba keresés jelenti számára a munkát, örömmel dolgozom vele éjt-nappallá téve, és büszkén mutatom meg más kutyáknak is, mit tanultam tőle!”