fbpx

Cikkek

Cikkek
Szarvasgombászatról, kutyákról

A legjobb magyar szarvasgombász kutyák és gazdáik versenyeztek

Hazánkról kevesen tudják, hogy szarvasgomba-nagyhatalom, de nem csak nagy mennyiségben és kiváló minőségben található meg ez a csodálatos fűszer Magyarországon, a szarvasgomba-kereső kutyáink és vezetőik is a világ élvonalába tartoznak. Hozzájuk látogattunk el év végi versenyükön.

Az Index.hu videós beszámolóját a Megnézem gombra kattintva nézheted meg.

MEGNÉZEM

Szarvasgombászat kutyával

A fotót készítette: www.fenyzugoly.hu

A fotót készítette: www.fenyzugoly.hu

A kutya miért nem disznó?

Magyarországon az 1500-as évektől kezdődően vannak írásos emlékek, melyek megemlítik a szarvasgombát. Régen és ma is leginkább kutyákkal keresték, Pák Dénes 1829-ben megjelent Vadászattudomány című könyvében egy teljes fejezetet szentelt a szarvasgombát kereső kutyák betanítására, idomítására. Az 1700-as, 1800-as években szinte minden uradalomnak volt fizetett, kutyás gyűjtője, a begyűjtött gombákat nem csak hazánkban használták, de az
angol királyi és az orosz cári udvarral is élénk kereskedelmet folytattak.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

Rapiduni interjú

foldkozelben

“Új ajtókat nyitott ez az életemben”

Erdőben sétálnál a kutyáiddal, miközben egy sikeres vállalkozást üzemeltetsz? Farkas Szilvia ezt teszi – de hogyan jutott el idáig?

Talán nem is hitted, hogy ilyen foglalkozás létezik. Szilvi egyik kedvenc időtöltése, hogy az erdőt járja a kutyáival, és közben szarvasgombát gyűjt. Emellett persze mások kutyáit is kiképzi erre a feladatra, és tanítványainak tábora egyre népesebb.

Tovább a teljes cikkre

Ridikülmagazin interjú

Egyéni kutya tréning

Aki az erdőt, a kutyát és a szarvasgombászást szereti

Farkas Szilvia nemcsak sikeres, de a maga nemében egyedülálló módszert dolgozott ki, mellyel a gasztronómiában értékes szarvasgomba-keresésre oktat kutyákat és azok gazdáit.

Ridikül magazin interjú

Tovább a teljes cikkre